PERİODONTOLOJİ (DİŞ ETİ HASTALIKLARI)

PERİODONTOLOJİ (DİŞ ETİ HASTALIKLARI)

Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları)

 

Periodontoloji, Diş eti, çene kemiğinin içinde bulunan dişlerin ve kemiklerin etrafını saran, dışardan pembe renkte görünen kısımlarıdır, yani dişlerimizi sarar, besler çene kemiklerimizi korur. Diş etlerimizi yeteri kadar iyi fırçalanmasa ve önemsenmediği durumlarda diş etleri kanamaya başlar, bu durum ya diş fırçalarken ya da durduğu yerde olabilir. Diş etinizde oluşan hastalıkların başlangıcıdır. Fırçalamalardan sonra kanamanız var ve artarsa bu durum için mutlaka diş hekiminize gitmeniz gerekmektedir. Diş etini en iyi koruma yöntemi dişlerinizi günde iki kez fırçalamaktadır.

Diş etlerimizi korumak ve sağlıklı tutmak için ne yapılması gerekir.?

Diş etinin düzgün ve kurallara uygun bir şekilde temizlenmemesi önemlidir. Dişler temizlenmediğinde, yiyecek artıkları diş etlerinin dişlerin üstünde önce ince bir plak olarak birikir. Bu plak zamanla tükürüğün içindeki bileşenlerle birleşerek ağızda diş taşı oluştururlar. Oluşan bu diş taşları zamanla dişlerin çürümesine ve diş etini ve dişi çevreleyen çene kemiğini eritirler ve sağlam gibi görünen dişlerin sallanarak düşmesine yol açar. Dişlerinizi kısa zamanda kaybetmek istemiyorsanız, bu plak ve taşları ağız ve diş üzerinden uzaklaştırmak için mutlaka dişlerinizi günde iki defa fırçalamamız önemlidir. Sağlıklı bir diş eti ve dişler için en iyi koruma dişlerinizi fırçalamaktır.

Düzgün bir şekilde fırçalanmayan ihmal edilen dişler yiyecek artıklar ile diş eti çevresinde zaman içerisinde bakteri birikir, bu bakteriler uzaklaştırmaz ile diş etinde bir zaman sonra diş etinin iltihaplanır ve diş etlerinin kanamasına yol açar. Diş etlerinizin iltihaplanmasının ve sağlıksız olmasının ilk belirtisi diş fırçalarken oluşan diş eti kanamasıdır. Diş etlerinde fırçalarken kanamanız var ise mutlaka diş hekimine görünme zamanınız gelmiştir. Gecikmeden diş hekimi kontrolüne gitmelisiniz. Diş eti hastalıklarının başlangıç aşaması olan basit kanamalar tedavisi basit kolay ve ucuzdur. Her altı ayda bir diş hekiminize gidip diş taşı temizliği yaptırdığınızda meydana gelen diş eti hastalığının tedavisi ile kolayca iltihaplanmanın ve oluşabilecek daha da büyük ve pahalı sorunların tedbirlerini alınmış olur. Tedavi edilme ise ve gerekli özen gösterilmese sorun daha çok büyür diş etinde kanamalar artar ve iltihaplanma ve kemik erime aşamasına geçilir bu da uzun vadede diş kaybı demektir. Dişleriniz ve diş etleriniz sağlıklı ise diş fırçalama diş eti kesinlikle kanamaz sağlıklı diş etinin görünür şekli, şekli portakal kabuğu şeklinde açık pembe şeklindedir. Diş eti hastalığının ana nedeni bakteri plağıdır. Diş eti hastalığının temeli olan bu bakteri plağının tedavi uzaklaştırılması ile diş eti hastalığı kolayca tedavi edilir. Diş etini ve dişleri korumak çürük ve periodontal hastalıkların önüne geçmek için günde iki kez dişlerini fırçalamak gerekir. Gece yatmadan uyku anında tükürük salınım azalacağından dişler fırçalamadan yatıldığında bu tür yıkımlar artar. Bunların önüne geçebilmek için mutlaka gece yatmadan önce dişler fırçalanmalıdır. Bu şekilde dişler hem çürümeden hem de olası, diş eti hastalıklarının önüne geçilmiş olur.

Diş eti Hastalığımın olduğunu nasıl anlarım? Belirtileri nelerdir?

Diş eti hastalıklarının en önemi belirtisi kanamadır. Diş etlerinizdeki herhangi bir kanama diş eti sorununuz olduğunu gösterir ve en yakın zamanda diş hekimine gitmenizi öneririz. Tüm diş eti kanamaların öncelikli nedeni diş etinin üzerinde oluşan plaklar ve diş taşlarıdır.

Diş taşlarım ve diş eti üzerindeki plaklar nasıl oluşur? Zararları varmıdır?

Ağızda içinde doğal ortamda var olan bakteriler, plak olarak bilinen bir tabaka oluşturmak için yiyecek parçaları ile birleşirler ve diş ve üzerinde plak tabakası oluşur. bu plak tabakası temizlenmediğinde zaman içinde sertleşir ve rengi değişir taş ,diş taşı oluşumuna yol açar.Tartar ve diş taşları diş etleri için çok kötüdür. Bu tür taşlar oluşması sadece estetik olarak kötü bir görünümden rahatsız olunmaz, Dişin mine tabakasına da zarar vererek dişlerin çürümesine de neden olur. Diş taşları, yediğimiz yiyecekleri ağız ortamındaki bakterilerle birleşerek plakları oluştururlar, eğer bu plaklar temizlenmediğinde diş taşları oluştururlar. Bu taşlar zamanla çeşitli sorunlara yol açar, öncelikle diş etinde kanamalara yol açar daha sonra dişlerin kayıplarına kadar yol açan sorunlara yol açar. Bu bakımdan bu diş plakların oradan uzaklaştırılması diş sağlığı için önemlidir. Bu diş plaklarını temizlemek için dişlerinizi günde iki kez fırçalamamız gerekir. Mutlaka gece yatağa girerken dişlerimiz temiz girmeliyiz. Uykuda iken tükürük salınımı azaldığından diş eti ve diş çürüklerim dişler fırçalandığında daha çok artar. Şekerli yiyecekler küçük atıştırmalıklardan kaçınmak önemlidir. Gıdalardaki, şeker sadece plağın dişleri kaplayan plak oluşumuna yardımcı olmaz aynı zamanda diş çürümesi için mikroplara besin kaynağı olur. Bu diş taşlarını uzaklaştırmak öncelikli olarak dişlerimizin çürümesini ve diş etlerin sağlıklı kalmasına yol açar

Diş etlerimi sağlıklı halde nasıl tutarım ne yapmalıyım?

Diş eti hastalıklarının ana nedeninin bakteri olduğunu biliyoruz. Dişler fırçalanmadığında oluşan bakteri plakları tükürük ile birleştiğinde sertleşir, diş taşları oluşur. Bu diş taşları ağız ortamından uzaklaştırılmadığında zamanla kemiklere etki gösterir ve kemik erimelerine yol açar. Diş etin iltihaplanmaların ve çürükleri önlemenin çok basit bir yöntemi vardır. Bu tür oluşacak bakteri plaklarını ağızdan uzaklaştırmak diş eti hastalıklarını ve çürüklerin oluşumunu kesin olarak engeller. Bunun için doğru fırçalama ve diş hekimliğinin koruyucu önlemler alması önemlidir. Küçük yaştan itibaren kazandırılan fırçalama alışkanlıkları ile diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önüne geçer.

Diş eti hastalıklarını oluşmasına ve yıkımın hızlanmasına etken olan başka faktörler de var mıdır?

Bunların başında sigara gelir. İçindeki kimyasal maddeler ve ülseretif bir durumda olması sigara içen kişilerde zaman içerisin de diş etlerinde ciddi sorular oluşturur. Ergenlik, hamilelik menopoz gibi hormonsal değişikliklerin arttığında diş eti dokusunda değişiklikler meydana gelebilir. Bu dönemlerde daha dikkatli davranılmalı diş fırçalama ve diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir. Çeşitli sistemik hastalıkların belirtileri direk olarak diş etlerinde etkisi görülür. Bunların içerisinde en önemli diyabet –şeker-hastalığı- en önemlisidir. Ağız kuruluğu olması şeker düzeylerinin farklılaşması şeker hastalılarının diş eti ve diş etini çevreleyen kemiklerde ciddi tahribatlar oluşur. Bu tür hastalarda meydana gelecek kayıp dişlerin yerine yapılacak implantlarda dikkatli olmak gereklidir. Antidepresanlar, bazı tansiyon, kalp, astım, ilaçları ve kortizon içeren sprey ilaçlar diş etlerinde ciddi sorunlara yol açabilmektedirler.

Diş Etlerim hasta ise nasıl tedavi edebilirim?

Diş eti hastalığını erken teşhisi kişinin kendi ellerindedir. Küçük kanamalarda ya da düzenli diş hekimine giden kişilerde periodontal diş eti hastalıkları, ortaya çıkması zordur. Fırçalama esnasında tükürükte görülen kanama basit bir diş eti hastalıkların habercisidir. Ve bunun tedavisi hem kolay hem de ucuzdur. Basit diş taşı, tartar temizliği ile sorun giderilir. Daha çok ilerlediği durumlarda periodontal diş eti ceplerin oluşumu durumda bunların temizlenmesi gereklidir. Bu tür temizlenme gerektiği taktir de cerrahi olarak iltihabi dokuların oradan uzaklaştırılması gerekir, kemik kaybı durumların da ise gerektiği taktirde kemik greft uygulamaları yapılabilir. Diş etlerinin çeşitli nedenlerle çekilmesi de ciddi estetik sorunlara yol açar bu tip durumlarda diş etini eski yerine cerrahi yöntemlerle koyarak tedavisi mümkündür. Bu tür hastalıklara yakalanmamak ve dişlerinizi korumak için mutlaka dişlerinizi günde 2 kez fırçalamayı ve 6 ayda bir diş hekiminize gitmeyi ihmal etmeyiniz.

Yenidiş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden diş etlerinizin sağlığı için sizlere unutulmayacak en iyi on tavsiye;

1-Düzenli ve düzgün fırçalayın
.

Herkesin çocukluktan beri dişleri ile en çok duyduğu en çok sözler, lütfen dişlerini fırçala dır. Her zaman anne babaların çocuklarını küçüklükten beri dişlerini fırçalamaya yönelik yaptıkları öğütler ağız hijyeninin en önemli ve ilk adımıdır. Dişlerinin çürümesini önlemek ve onlarının güçlü kalması için düzenli ve fırçalama kurallarına uyarak dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalamalıyız gerekmektedir. Bu tip fırçalamalar oluşması muhtemel diş plaklarını önleyerek hem diş etlerinin sağlıklı olması hem de dişlerin çürümesini önler  

2-Günlük ağız temizliğiniz için diş ipi kullanın.


Günlük diş ipi kullanımı diş hekimlerinin en çok önerdikleri fakat en çok da göz ardı edilen bir temizleme biçimidir. Gündelik diş ipi kullanımı çok az zamanımızı alsa da bu alışkanlığı sağlamak zaman ister.  Diş ipi kullanıldığında dişlerin ara yüz çürükleri azalır fırçanın uzanamadığı yerler de diş arası diş etleri de temiz kalır. Dişler arası sıkışmış yiyecek artıkları var ise bunlar çıkarılır. Tüm bu ara yüz çürüklerini ve ağız içi temizliğinizi tam olarak yapmak diş etleriniz ve dişlerinizi güçlü ve temiz tutar.

3-Ağzınızı florürlü gargara yapmak


Gargara günlük ağız hijyeninin tamamlanması için rutin ve basit bir ilavedir. Dişlerinizi aynı anda temizlemek ve diş etlerinizi daha güçlü ve sağlığını korumak için florurlu gargaraları tercih edebilirsiniz. Kullanım talimatlarını dikkatlice okuyarak dişlerinizi ve ağzımızı gargara yapabilirsiniz. Ağız gargaraları ayrıca ağız kokusunu önlemeye yönelik bir koruyucu olduğunu unutmayınız. Bu şekilde nefesiniz her zaman taze ve güzel kokmasına yardımcı olur.

4-Kalsiyum alımını arttırın.


Vücudunuzda ki kalsiyum miktarı kemik ve dişlerimizin daha güçlü olmasını sağlar .Düzenli ve yeterince alınan kalsiyumlu yiyecekler sizi olası kemik erimelerinden koruduğu gibi güçlü dişlerinizi olmasını neden olur. Kalsiyum eksikliğiniz var ise dişleriniz daha hassas hale gelebilir. Bundan korunmak için kalsiyum içerikli süt ve süt ürünlerini düzenli tüketerek vücudumuzdaki kalsiyum dengesinin korunmasına yardım edebilirsiniz eğer vejeteryan beslenme şekliniz var ise kalsiyum tabletleri neden doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

5-Sigara içimini azaltın.


Sigara ve içindeki nikotinin akciğerde olası zararlarını hepimiz biliyoruz. Ama insanlar sigaranın diş etleri ve dişler üzerindeki kötü etkilerini görmemezlikten gelirler. Kötü renkteki dişler ve diş eti sağlığını sigara direk etkiler zamanla diş kayıplarına yol açar. Düzenli içtiğiniz sigara sizin dişlerinizi kaybetmenize yol açacağını unutmayınız. Sigarayı tamamen bırakmanın zor olduğunu bilsek de bunu başarabilen çok sayıda kişi vardır. Sigarayı bıraktığınızda diş etleriniz daha sağlıklı olacak dişleriniz de daha güçlü ve dayanıklı olacağından eminiz.Sigara kullanıyorsanız mutlaka düzenli fırçalama ve sık sık hekim ziyaretlerini unutmayınız.

6-Kahve alımını azaltın.


Aşırı kahve tüketimi dişlerinizi lekeleyebilir. Zaman içerisinde dişlerinizin fırçalanamayan kısımları ve kötü bir görüntü oluşturur. Ayrıca kahvenin içindeki asit dişlerinize zarar verebilir. Aşırı kahve tüketim ile dişler geri dönüşü olmayan bir lekelenmeye de neden olabilir. Kahve tüketiminizi kontrol etmeniz ve dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız sizler ve diş ve diş eti sağlığınız için önemlidir. Bu tür lekelerin çıkarılmaması durumda diş etleriniz ve dişleriniz zarar görebilir, bunun zararlı durumlarından kurtulmak için diş hekiminizi mutlaka yılda iki kez ziyaret ediniz

7-Gazlı içecek içmenizi azaltın.


Gazlı içecekler, cola gazoz gibi asitli içecekler aşırı kullanımda dişlerinizin minelerine zarar verebilir. Bu asitler dişlerinizi aşındırmaya başladığında bundan geri dönüşü yoktur. Bu tür asitli içecekler dişlerinizde beyaz beyaz noktalar oluşturur. Bu asit erozyonları dişlerde hassasiyetler yapar ve dişleri çürütür. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için gazlı içecekleri içmenizi sınırlandırınız. Yenmek diyetinizi gözden geçiriniz ve gazlı içeceklerden sonra mutlaka dişleriniz fırçalayınız, özellikle çocuklarda bu tip durumlarda çocukların dişerinin gazlı içecek lerden korunması için dişlerini fırçalatın ve flour ile dişlerini diş hekimi tarafında korumaya alın.

8-Dengeli bir beslenme yapın
.

Dengeli bir beslenme, sağlıklı bir vücut sağlıklı bir ağızda başlar. Vücudunuzda ihtiyacı olan tüm besinleri dengeli almanız diş etlerinizin ve dişleriniz korur. Sağlıklı beslenmeyi hedeflerken birçok kişi yanlış beslenerek sağlıklı gibi görünen yiyecekleri tüketerek diş ve diş etlerine zarar verirler. Konsantre meyve suları yüksek derece asit içerdiğinden ve vücut için zararlı şekerlerin içermesi diş etleriniz ve için iyi olmaz bunların yerine doğal olan meyve ve sebzeleri tercih ederek doğal lifler dişleriniz için ve diş etleriniz için faydalıdır.

9-Fiziksel olarak aktif olun, spor yapın.


Sağlıklı bir beslenmenin yanında mutlaka rutin eksersizi sürdürüdürün. Düzenli egzersiz vücudunuz daha iyi bir dengede olur. Sağlıklı bir vücudun kendi başının çaresine bakabilir. Zor günlerde bile kendini toparlar ve iyilik halini devam ettirir. Fiziksel aktivite ile daha sağlıklı bir vücut ve daha sağlıklı dişlere sahip olursunuz.

10-Düzenli diş hekimine gidin.


Ağız hijyeninin en önemli adımlarından biri, diş hekiminizi düzenli ziyaretleridir. Bu kontroller ve yapılacak olan diş temizliği ile oluşmuş olan küçük çürüklerin temizlenmesi ve doldurulması sizin ilerde çok daha büyük maliyetlerden ve tedavilerden kurtarır. Bu alışkanlığınız düzenli devam ettiği süreçte ağız ve diş sağlığınız hep en iyi seviyede olur.

air flow ve diş temizliği için tıklayın

 

PERİODONTOLOJİ (DİŞ ETİ HASTALIKLARI) hakkında sık sorulan sorular

Diş taşlarımı temizlettiğim de dişlerime zarar verir mi ?

Diş taşı temizliği, profesyonel olarak yapıldığında dişlerinize zarar vermez; aksine diş ve diş eti sağlığınızı korumanızda önemli bir rol oynar. Diş taşı (veya dental tartar), plak olarak bilinen yumuşak bakteriyel tabakanın mineralleşmesiyle oluşur. Bu taşlar, diş eti hastalığına ve diğer diş problemlerine yol açabilir, bu yüzden düzenli olarak temizlenmeleri önerilir.

Diş taşı temizliği nasıl yapılır ?

Diş taşı temizliği genellikle diş hekimi  tarafından yapılan bir işlemdir. Temel olarak plak ve tartarın (diş taşının) dişlerden uzaklaştırılmasını içerir. İşte bu temizlik işleminin genel bir özeti:
1. Değerlendirme: Diş hekimi ve  önce ağzınızı bir ayna ve diğer aletlerle kontrol eder. Dişlerde ve diş etlerinde tartar, plak, iltihap veya diğer sorunların olup olmadığını belirler.
2. Ultrasonik Temizleyici Kullanımı: Bu cihaz, titreşimlerle büyük parçalar halindeki tartarı kırmak ve çıkarmak için kullanılır. Cihazın ucu, diş yüzeyine ve diş eti çizgisi etrafına özenle yerleştirilir.
3.  El Aletleri:  Ultrasonik temizleyiciden sonra diş hijyenisti genellikle elle çalışan özel kazıma aletleri kullanır. Bu aletlerle daha inatçı tartar ve plak alanları temizlenir. Bu aşama, daha detaylı bir temizlik için gereklidir.
4. Polisaj: Dişler, dişlerin pürüzsüz ve parlak olmasını sağlamak için özel bir fırça ve pasta ile parlatılır.
5.  Öneriler ve Talimatlar:Temizlikten sonra diş hekimi veya hijyenisti, evde ağız bakımı için önerilerde bulunabilir. Bu öneriler, fırçalama, diş ipi kullanma ve antiseptik ağız gargaraları kullanma gibi rutin bakım yönergelerini içerebilir.
Diş taşı temizliği, genellikle yılda en az iki kez, bazı kişiler için daha sık olacak şekilde önerilir. Temizliğin sıklığı, bireyin ağız sağlığına, diş taşı oluşum hızına ve diğer risk faktörlerine bağlı olarak değişebilir.
Airflow ve diş taşı temizliği hakkıda ayrıntılı bilgi için  aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
 
 

LÜTFEN AŞAĞIDAKİ FORMU DOLDURUNUZ Form