KONSERVATİF DİŞ HEKİMLİĞİ

KONSERVATİF DİŞ HEKİMLİĞİ

Konservatif Diş Hekimliği

Ağızda çürüyen dişlerin dişlerin çürümesinin durdurulması ve dişe tekrar dayanıklılık kazanması için yapılan büyük küçük dolguların yapılmasına verilen isimdir. Günümüzde bu çürükleri dolduran dolgu malzemeleri genel adı kompozit dolgulardır. Kompozit dolgu malzemeleri ön yada çiğneme dolgu malzemesi olarak kullanılır.

Kompozit kelime anlamı olarak yapıcı, birleştirici anlamına gelir. Kompozit dolgu evrensel olarak kullanılan, diş rengindeki direkt restoratif materyaldir. Kompozitler, 1962’de dimetakrilatları (epoksi reçinesi ve metakrilik asit) silanize kuvars tozu (Bowen 1963) ile birleştirerek geliştirilmiştir. Özellikleri sayesinde (estetik ve yapıştırıcı teknolojisinin avantajları) kompozitler, zaman içerisinde amalgamların yerlerini almışlardır.

Günümüzde kompozit dolgular renkleri beyaz olması nedeniyle estetik göründüğü için, estetik dolgu olarak isimlendirilmiştir. Kompozit dolgular gelişen teknolojik ve kimyasal metodlar ile dişin doğal rengini ve sağlamlığını taklit etmekte çok başarılıdır. Bu da uzun süre ağızda kalma konusunda başarılarını arttırır.

Günümüzde Konservatif ve Restoratif Diş Hekimliği

Konservatif ve Restoratif Diş Hekimliğinde günümüz beyaz dolgu olarak da adlandırılan dolguların belirli kurallara göre yapımını içerir. 1800 yıllardan itibaren başlayan ve günümüzde kullanılan Amalgam dolguların içeriğinde bulunan civa, gümüş vs. gibi metallerin varlığından hem insana hem de çevrede yarattıkları tahribattın etkilerini azaltmak için kompozit dolgular günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Estetik özelliklerinde ön plana çıkmalarından dolayı daha çok tercih nedenidir.

Hem ön dişlerde hem arka dişlerde rahatlıkla kullanımı mümkündür. Kompozit dolgular yapılırken dişe bondig denen kimyasal ajanlarla tutturulur. Bu ajanlar sayesinde dişlerin kompozitlere yapışması en üst seviyede olur. Diş de dolgu yapılırken giderek daha az madde kaybına yol açması dolguların tutuculuğunu arttırması ve uzun ömürlü olarak ağızda kalmasın sağlar.

Konservatif ve Restoratif İşlemleri Nasıl yapılır? 

Diş hekimi operasyon esnasında ağrı oluşmaması adına dişin sinirlerini bloke etmek için basit bir anestezi yapar. Bu anestezi sayesinde sizin diş dolgunuz yapılırken herhangi bir şekilde ağrı veya acı hissetmesiniz. Airetor denen hava ile dönen aletlerin ucuna takılan elmas frez yardımı ile çürük çukurunuz açılır ve temizlenir, kurutulur. Daha sonra ise bondig ve kompozit dolgu uygulaması yapılarak cilalama işlemi ile basit bir şekilde dolgunuz yapılır.

Bu dişleriniz daha sonra daha iyi temizlemek ve rutin diş hekimi kontrolleri ile kontrol ettirmeniz gerekir. Dolgu yapılan diş tekrar çürümez diye bir kural yoktur. Dişler ve dolgu malzemesi ne kadar mükemmel olurlarsa olsun belirli zaman sonra örneğin 7-8 yıl sonra özelliklerini yitirebilirler. Bundan dolayı dişlerinizin yeniden çürüme olasılığı artar. Dolayısıyla dişler mutlaka düzgün fırçalanmalı ve her 6 ayda bir diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.

Madde kaybı yüksek olan dişlerde bazen kompozit dolgu uygulaması yapılmayabilir bunun içinde cad-cam gibi ileri teknolojilerden de faydalanmak gerekir.

 

LÜTFEN AŞAĞIDAKİ FORMU DOLDURUNUZ Form