DİŞ PROTEZLERİ

DİŞ PROTEZLERİ

DİŞ PROTEZLERİ

Dental, Diş Protezler, eksik dişlerin tamamlanmasında kaybolan konuşma çiğneme estetik gibi fonksiyonları yerine getirmek için ağız içine yapılan yapay dişlerdir.

 Dental – Diş protezleri yapıldığında yapılan protezlerin doğal dişleri estetik ve fonksiyon olarak çok iyi taklit etmesi beklenir. Bu şekilde de uygulamalar gerçekleştirilir. Ne kadar doğal dişe benzetilir ve teknik olarak bu doğal dişlere yakın yapılırsa yapılan dental protezler de o kadar başarılı olmuş olur. Böylelikle hastanın kullanım ve estetik ihtiyaçlarına en iyi cevap verilmiş olunur. 

Ağızda bakıldığında karşıdan fark edilmeyen Dental – Diş Protezleri, yemek yerken doğal bir şekilde yediğimiz zaman protez başarılı bir protezdir, aksi durumlarda dental – diş protezler başarılı bir protez sayılmazlar.

Diş hekiminin amacı kaybolan dişlerin yerine konan diş protezlerinin en iyi kullanımını sağlamaktır. Buna rağmen diş hekiminin çeşitli nedenlerle yapabilecekleri sınırlıdır. Bunu hastası ile iletişim halinde olarak, neyi ve nasıl yapacağını anlatarak, hangi dental protezin hastasına uygun olacağına karar vermesini gerekir. Bundan sonra hastaya anlatır ve protez işlemini yapmaya başlar. Bir protezin kalitesini hekim tecrübesi ve kullanılan malzemenin kalitesi belirler. Bu da zaman ile ortaya çıkar. Uzun süreli ağızda değişmeden kalan ve kullanımda ola protez başarılıdır. Ne olursa olsun protezler hiçbir zaman doğal dişlerin yerini alamazlar. Sadece taklit edebilirler.

Dental protezler kişilerin estetik görünüşlerini değiştirecekleri için kişilerin sosyal ve psikolojik tarafları güçlenir, yaşam kalitesi artar. Çiğneme yapamamadan doğan çeşitli sindirim hastalıkları ve beslenme kaynaklı hastalıklar daha da azalır. Bu durumda da insanların yaşam sevinci ve kalitesi artar.

Hastalara Uygulayabileceğimiz Dental, Diş Protezleri

Dental – Diş Protez çeşitleri olarak kısaca belirtirsek;

  • Sabit diş protez çeşidi

  • Hareketli protez çeşidi

Sabit diş protez; adından da anlaşılacağı gibi hastanın ağızında sabit olan bir protez çeşididir. Hasta bu tür protezleri günlük yaşamında söküp takamaz bunu doktor hastanın ağızına yapıştırarak kullanması sağlanır.

Sabit Diş Protezleri; Tek kronlar, laminalar köprüler implant destekli sabit protezler olarak belirtebiliriz.

Hareketli Diş Protezleri: Ağızdan çıkarılıp yıkabilen diş protezlerdir. Takma dişler günlük yaşamında ağızda kişinin estetik yeme, çiğneme ihtiyaçlarını  sağlarlar.

Hareketli diş protezleri olarak;

Total Diş Protezleri: 

Hastanın ağızda hiç diş olmamasıdurumun da hastaya total diş yapılır.  Hasta bütün dişlerini çeşitli nedenlerden dolayı kaybetmiştir. Bu tür hastaların protez kullanılması zordur. Konuşma ve çiğneme zorlukları yaşar.Çeşitli vuruklar acıtmalar yapar dişlerde çiğnemek zordur çoğu durumlarda ağızdan çıkar ve hastayı zor durumda bırakılır.Çok tercih edilmeyen protez çeşididir.

Parsiyel Diş Protezleri :

Hastalarda Kısmi dişsizlik mevcuttur. Ağızında protezi tutacak az da olsa diş vardır. Bu dişlerin üzerine protez kancaları gelir. Protezi dişe tutturur. Bu yüzden bunlara bölümlü protez hareketli protez, parsiyel protez olarak adlandırılır.   Bu tür kişilerde kısmen fonksiyonları sabit olsa da temizleme ve estetik sorunlar ortaya çıkabilir. Diş tutucu kancaların ön bölgede oluşturulması hastalarda estetik sorunlara yol açar. Total protezlere rağmen daha fiyatları ucuz olmasından dolayı daha fazla rağbet görür.

Hassas Tutuculu Diş Protezleri

daha çok kısmi dişsizlik durumlarda estetik olarak tutucu kancaları saklamak için kullanılan protez yöntemidir. Daha çok estetik amaçla kullanılır hareketli protezlere göre daha stabil ve estetik olmasına rağmen temizleme sorunu ortaya çıkabilir. Hassas tutucu ya da çıtçıtlı protez olarak adlandırılan bu tür protezler implantlara göre daha ekonomik olmasından dolayı estetik olarak daha iyi görünümlü ve daha hassa olduğundan hastalar tarafından tercih edilir.

İmplant destekli Hareketli Protezler


Hastanın ağızda tam dişsizlik halinde yapılabilen protezlerdir. Bu tür protezlerde yapımı için sabit tercih edildiğinde ekonomik olarak ya çok pahalı gelir ve sabit yapılamaz bunun içindir ki implanttan destek alınarak hareketli bir protez tercih edilir. Total dişsizlik, hiç dişi olmayan kişilerde protez diş yapıldığında protez sürekli oynar, bu tip hasta gurupları sürekli şikayetle hekime gitmelerine rağmen bir çözüm bulamazlar. Bundan dolayı üst çeneye minimum 4 alt çeneye de 2 implant yapılarak yapılan protezler daha sabit durması ve çiğneme ve öğütme işlemi daha iyi yapmasını sağlarlar.

LÜTFEN AŞAĞIDAKİ FORMU DOLDURUNUZ Form