DİŞ HEKİMLİĞİNDE CAD CAM
Cad Cam uygulamaları nedir?
CAD/CAM (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing), diş hekimliğinde dijital teknolojilerin kullanıldığı bir uygulama sürecidir. Bu teknoloji, diş hekimlerine daha hassas ve hızlı tedavi seçenekleri sunar. İşte CAD/CAM uygulamasının temel çalışma prensibi:
- CAD (Computer-Aided Design): Bilgisayar destekli tasarım aşamasıdır. Diş hekimi, dişin 3D taramasını kullanarak dijital bir model oluşturur. Bu model, dişin şeklini, boyutunu ve estetik detaylarını gösterir.
- CAM (Computer-Aided Manufacturing): Bilgisayar destekli üretim aşamasıdır. CAD aşamasında oluşturulan diş modeli, özel bir frezeleme cihazına veya 3D yazıcıya aktarılır. Bu cihazlar, dişin doğrudan bir seramik blok veya diğer uygun malzemeden kesilerek veya üretilerek şekillendirilmesini sağlar.
CAD/CAM uygulamasının diş hekimliğinde çeşitli kullanım alanları vardır:
- Porselen Restorasyonlar: Porselen dolgular, inley/onley dolgular, kuronlar, köprüler ve laminalar gibi restorasyonlar CAD/CAM teknolojisi kullanılarak üretilebilir. Bu yöntem, hastaların aynı seansta dişlerine kalıcı restorasyonlar yerleştirmelerini sağlar.
- Diş Kaplamaları ve Veneerler: Estetik amaçlı diş kaplamaları ve veneerler, dişlerin ön yüzeylerine yerleştirilen ince porselen tabakalardır. CAD/CAM teknolojisi, bu kaplamaların hassas bir şekilde şekillendirilmesini ve hastanın ağız yapısına uygun olarak üretilmesini sağlar.
- Diş İmplantları: CAD/CAM teknolojisi, implant tedavisinde de kullanılır. İmplant pozisyonunun planlanması, cerrahi şablonların üretilmesi ve implant destekli restorasyonların tasarımı ve üretimi için kullanılabilir.
CAD/CAM uygulaması, diş hekimine daha fazla kontrol ve hassasiyet sağlar, tedavi sürecini hızlandırır ve daha doğal sonuçlar elde etmeyi mümkün kılar. Bu teknoloji, diş hekimlerine ve hastalara daha etkili ve konforlu bir diş tedavisi deneyimi sunar.
Cad cam uygulamaları günümüzde birçok dallarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Mimari projelerde, makine ve inşaat mühendisliğinde ve benzeri birçok alanda… Adından çokça söz ettiren bu teknoloji artık diş hekimliği dalında aktif rol alarak yaygınlaşmaktadır. Diş hekimliğinde bahsi geçen bu Cad Cam uygulamaları geçtiğimiz 20 senede gelişen bir teknolojidir. Dijital teknolojinin gelişmesi ve bu teknolojinin inşaat sektöründen sonra sağlık alanlarında da kullanımının yaygınlaşması ile diş hekimliği tedavi alanında dijitalleşme gelişmiş ve hız kazanmıştır.
Cad Cam Kullanımı
Diş hekimliğinde cad cam kullanımı, bunu sağlayan çeşitli yazılımlar ile mümkündür. Dijital diş hekimliğinde cad cam uygulamaları da kronlar, köprü, lamına zirkonyum mono blok zirkonyum gibi uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar ile cad cam uygulamaları kolayca yapılır. Bunun için uygulanması gereken en basitinden üç adım vardır. Bunlar şu şekilde açıklanabilir; Hastada gerekli hazırlık yapıldıktan sonra, hastadan ağız içi scaner (tarayıcı) ile tarama yapılır. Bu tarama işleminde, ağız içi tarayıcıları olarak bazen fotoğraf teknolojisi, bazen de video teknolojisi kullanılır. Scanerlar, dakika da birçok fotoğraf çekerek, bu fotoğrafları yazılımlar sayesinde birleştirerek 3 boyutlu model elde edilir. Burada amaç hastanın ağızındaki preperasyonu hatasız bir şekilde 3 boyutsal olarak bilgisayar ortamına aktarılmasıdır. Elde edilen veriler bilgisayarlara aktarıldıktan sonra 3 boyutlu modeller tasarlanarak azıma işlemine geçilir. Daha sonra hastaya takılmak üzere hazırlanır. Burada bahsedilen işlemler dünyanın her tarafındaki kişilerle çalışma, vaka paylaşma ve iletişimi kolaylaştırır. Yani başladığınız tedaviyi başka yerde tamamlayabilir, yada hekimlerimiz birbirlerine yardımcı olabilir.
Cad Cam – Dizayn Ağız içi scaner ile yapılan taramadan elde edilen sanal model yapılacak dişlerin çeşit ve fonksiyonuna uygun olarak bilgisayar ortamında tasarlanır. Kendi kataloğunda bulunan daha önce yerleştirilmiş hazır tasarım dişler kullanılabileceği gibi hastanın kendi dişleri de referans alınarak da yapılabilir. Yapılan bu tür tasarımlar hastanın istekleri üzerine şekillenerek hasta beğenisi arttırabilir. Bu tür dizaynların öncelikli olarak geçici bir malzeme ile yapıldığında nihai olarak hastanın isteğine ve beğenisi tam olarak tutturulmuş olur.
Cad Cam nasıl üretilir? Tasarımı yapılmış olan dişler artık gerçek bir ürün olarak yapılmak üzere Cad cam makinasında kazıma uygulaması için gönderilir. Bu kazıma işlemi yapılan işlerin boyut ve işlemine göre uygun bloklar temin edilerek yapılır. Tasarlanmış olan dişlerin kullanım yerine göre seçilen bloklar kazıma işlerine geçilir. Bu bloklar e-max, lityum silikat olabileceği gibi Gc gibi Nano Komposit de olabilir. Tedavinin kullanım yerine göre çeşitlendirilebilen bu malzemelerin bir tek kronu üretebilme süresi 7 ila 10 dakika arasıdır. Bir metal kronun üretim safhasına baktığımız da cad cam ile üretilen kronlar çok daha hızlı ve çok daha sağlıklı malzemeden olur. Cerec-Cam uygulamaları ile, e-max kron ve köprü, lamina, onley ve inley dolgular tek seansta yapabilmek mümkündür.