PEDODONTİ (ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ)

PEDODONTİ (ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

 

Pedodonti ya da diğer bir deyişle Çocuk Diş Hekimliği, en basit tanımı ile çocukların diş sağlığı teşhis ve tedavisini ele alan bölümdür. 0 – 14 yaş grubu için işlem sağlayan pedodonti çocukların süt ve daimi dişlerini korumayı ve tedavi etmeyi sağlayan bilim dalıdır. Pedodonti 2 – 3 ayda bir gidilmesi gereken çocukların yüz, çene ve diş gelişimini takip eden hekimliktir.

Pedodonti neleri kapsar?

  • Dişlerin kanal tedavisi
  • Diş çekimi
  • Diş renklenmelerinin giderilmesi
  • Kron kaplamalar
  • Flor
  • Diş ve diş eti kontrolleri
  • Biberon çürüğü

Sağlıklı ve engelli çocukların ağız ve diş sağlığı ilk diş çıkarmasından itibaren kontrol altında tutulması sağlık açısından ilerleyen dönemlerde büyük sorunlar açmasını engeller. Çocukların diş ve ağız sağlığını korumak için çikolata, gofret, asitli içecekler vb. yiyecek ve içeceklerden uzak tutmanız gerekmektedir. Dişte oluşan herhangi bir sorun göz ardı edilmemeli ve anlık işlem sağlanmalıdır, tedavi edilmemesi durumunda diğer dişleri de etkileyecektir. Pedodontik tedavi çocukların ruhsal ve duygusal sağlığını da ön planda tutarak uygulanan bir işlemdir.

Süt Dişi Nedir ?

Süt dişleri 6.aydan itibaren bebeğin ağzında belirmeye başlayan ve  3. yaşına kadar sürmeye devam eden dişlere denir. 6 yaş civarında ilk olarak dökülmeye başlarlar ve bu değişim 12 yaşına kadar devam eder.

  • Süt dişleri çekilmeli midir? süt dişleri alttan gelen daimi dişlerin de sürmesiyle kendiliğinden düşecektir. Çapraşıklık sebebiyle düşmeyen süt dişleri için hekiminize danışınız
  • Süt dişleri kaç tanedir? Süt dişleri 20 adettir en son süt dişi 3 yaş civarında çıkmaktadır.
  • Süt dişlerini saklamam gerekli midir? Süt dişlerinin içindeki pulpa dokusunun kök hücre için en korunaklı yer olduğu çalışmalarca kanıtlanmıştır, saklanması yararınıza olacaktır.
  • Süt dişi apsesi nedir yaparsa ne yapılmalı? Dişte oluşan çürük dokusu zamanla köke doğru ilerleme meyili gösterir. Uzun süre tedavi edilmeyen dişlerdeki biriken bu mikroorganizmalar kök cevresinde iltihabi ve ağrılı bir sıvı oluşturacaktır. Acilen hekime başvurulmalıdır.
  • Süt dişi anatomisi nedir? Süt dişleri daimi dişlerden oransal olarak ta küçüktür ve diş aralıkları daha fazladır. Çocuklarda dişlerin arasına yemek sıkışması daha sık görülmekte ve çürüklerin ilerlemesi daha hızlı olmaktadır.

Süt dişleri neden çürür?

Diş çürüğünü hazırlayan birçok faktör mevcuttur. Bunlardan en önemlisi ise doğru diş fırçalanmamasıdır. Özellikle hazır ve işlenmiş gıdalar çocuklarımızın dişlerine normal bir gıdadan çok daha fazla yapışır ve temizlenmeyi imkânsız hale getirir.

  • Süt dişleri erken düşer mi? 

Süt dişlerinin dökülme süreleri her çocuğun gelişim sürecine göre farklılıklar gösterecektir. Dental panoramik röntgenlerle bu süreç hekimimiz tarafından incelenip her hastaya özel bir şekilde anlatılmaktadır.

  • Ön dişlerim eğri çıkıyor? 

Alttan gelen daimi kesici dişler sürme esnasında süt dişlerini bir miktar ileri itmektedir. Fakat ileri derece çapraşıklıklarda süt dişlerinin hekim tarafından alınması gerekebilmektedir. Bu gibi durumlarda hekimize danışınız.

  • Süt dişleri morarır mı? 

Süt dişlerinin ağıza sürmesi sırasında nadir görülen Erüpsiyon (sürme) kistleri mor bir görüntü oluşturabilmektedir. Fark edildiğinde hekime danışılmalıdır.

  • Süt dişlerimde leke var ne yapmalıyım? 

Süt dişlerinde lekeler birçok farklı sebepten oluşabildiği gibi aileler tarafından diş çürükleriyle de sıkça karıştırılabilmektedir. Özellikler ön dişlerde görülen biberon çürükleri aileler tarafından leke sanılıp fazla önemsenmemektedir. Çocuğun 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolüne getirilmesi bu sorunu ortadan kaldıracaktır.

  • İlk süt dişleri çıktığından diş bakımını nasıl yapacağım? 

İlk diş sürdüğünden itibaren diş fırçalanması gerekmektedir. Çocuklar için özel üretilen düşük miktarda flor içeren macun kullanılması 6.ay dan itibaren önerilmektedir. 2 yaşına kadar olan bebeklerde bu işi ebeveynler parmak fırçası kullanarak yapabilirler. Daha sonra çocuğun yaşına uygun fırça ve macunlarla yine ebeveyn kontrolünde çocuk fırçalamaya devam etmelidir.

Süt Dişleri Faydaları Nedir?

Süt dişleri çocuğun yemek yeme, konuşma gibi fonksiyonlarını sürdürmesini sağlayan bir dokudur. Süt dişli dönem, çocuğun hayat boyu idame ettirmesi gereken diş bakımını öğreneceği bir aşama olarak görmeliyiz. Yapılan araştırmalarda süt dişi çürük sayısı fazla olan çocukların ileriki hayatlarında da diş çürüklerinin fazla olduğu görülmüştür. Her çocukta mutlaka görülebilecek olan süt diş çürüklerinin görmezden gelinmesi onun ileriki hayatı için büyük zorluk oluşturacaktır.

  • Süt dişleri çekimi yapılırsa ne olur? 

Her daimi dişin doğal bir sürme zamanı vardır. Eğer süt dişi bu sürme zamanında önce çekildiyse “yer tutucu” teller ile oluşan boşluk daimi diş sürene kadar tutulmalıdır.

  • Süt dişlerinin kanal tedavisi olur mu? 

Ülkemizde en yaygın olarak görülen hastalıklardan biri de şiddetli erken çocukluk çağı çürükleridir. Dökülme yaşına çok uzun süre olan şiddetli süt dişi çürüklerinde kanal tedavisi tek çare olmaktadır.

  • Süt dişlerine ortodonti yapılır mı?

 Süt dişli dönem ortodonti için erken gözlem ve planlama yapabileceğimiz bir evredir. Bazı çocuklarda ileride oluşabilecek dişsel ve çenesel problemler analiz edilerek hareketli apareylerle ortodontiye başlanabilir.

  • Bir dişin süt dişi olduğunu nasıl anlarız? 

Süt dişleri sıklıkla çürüğe maruz kaldığı için yapısal formu bozulduğundan, şekli daimî dişlerle karıştırılabilir. Panoramik röntgenlerle hekiminizden kesin bilgi alabilirsiniz.

  • Süt dişi minesi sağlam mıdır? 

Süt dişi minesi maalesef biz yetişkinlerin dişlerinden daha zayıftır , asitli ve şekerli gıda gibi tehlikelere daha çok açıktır.

  • Süt dişleri yamuk çıkar mı? 

Evet, süt dişleri de aynı daimî dişler gibi çapraşık sürebilir, süt dişi dizilimi daimi diş diziliminin habercisi olarak görülebilir.

  • 6 yaş dişleri ne zaman çıkmalıdır? 

Her çocukta bir senelik farklılıklar normal olarak değerlendirilmektedir. 5-7 yaş arası normal kabul edilir.

Damimi (Kalıcı Diş)Dişler Ne Zaman Çıkar?

İlk daimi dişler 6 yaşında ağıza sürmektedirler. Sıklıkla aileler tarafından süt dişi zannedilerek ihmal edilmektedirler. 

  • Daimi dişlerin sürme zamanları nedir?

 Daimi dişler ilk 6 yaşında sürmeye başlar, 20 yaş dişinin de sürmesiyle son bulur.

LÜTFEN AŞAĞIDAKİ FORMU DOLDURUNUZ Form