Sinus lifting

Sinus lifting

 DT. M.IHSAN GURSOY

DT. M.IHSAN GURSOY 3 yıl önce yazdı

Sinus lifting

Sinüs lifting nedir ?

Sinus liftting , Sinusler, burun sisteminin parçasıdır, mukus salgısı oluştururlar. Sinüsler burun çevresinde hava boşlukları ve kafa kemiğinin ağırlığını azaltmak darbelere karşı şoku emerek, beyne darbenin ulaşmasını engelemmek gibi görevleri vardır. Üst çenede doğal anotomik oluşumlar olan sinus boşlıkları bulunur. Bu boşluklar üst 5- 6-7 numaraların kökleri ile ilişkide olabilir, dişlerin kökleri sinusun için de olabilirler. Bu durumdaki dişler dikatsizce çekildiğinde  sinusler açılabilir. Sinuslerin üstünde ki kemikle ince ise implanttın en az kısası bile buraya yapımı uygun değildir. İmplanttın boyu kemik boyundan uzun olduğundan implant sinus içine kalır. Bu durum sinusun açılmasına ve çok ciddi sorunlara yol açar. Bu durumdan kurtulmak için ve buradaki kemik yüksekliğini artırmak için sinus tabanının yükseltilmesi gerekir. Bu işlemin adı sinus liftting, sinus tabanını yükseltmedir.

 

Sinuslerin delinmesi tehlikeli midir ?

Sinusler ilişkili olduğu dişleri çekimesi ya da dikkatli olunmayıp tomografisiz girilen implantlarda, cerrahilerde  sinusler açılabilir zarar görebilir. Bu tip durumlar fark edilmese ciddi sorunlara yol açar. Hekim bu gibi durumlara dikkatli olmak zorundadır. Açılmış olan sinus deliklerin kapılması gerekir. Sinüsleriin açılması delinmesi  ağrı kanama gibi bir çok sorunlara yol açar.

İmplant sinüs boşluğuna kaçarsa ne olur ?

İmplant yapımı dikkatl olunması ve mutlaka ameliyatlara dental tomografi ile girilesi gerekir. hekim tecrübesiz ve özensiz davranışlarında cerrahi sırasında implant sinus boşluğunda kaçırabilir budurum ciddi sorunlara yol açar mutlaka sinus boşluğundan çıkarılması gerekir. İmplantın oradakalması kişide ciddi sorunlar yol açar ,ağrı ödem gibi sorunlar kişinin genel sağlığını bozar. Kulak burun boğaz uzmanlarınca orada sinus boşluğunda bulunan implanttın çıkarılması gerekir.

Sinus ameliyatı nedir ?

Sinusler kafanın içinde ki boşluklardır. Sinus  kalın bir zar ile çevirilidir.Bu zar kemikden boşluğunu ayırır. Sinus ameliyatı da bu zar ile kemik arasına greftlerin yerleştirilme işlemidir. Buraya yapay kemik yerleştirilerek kemik boyutunun artıtılması amaçlanmaktadır. Konulan greft, yapay kemik sertleşmesi için yaklaşık 6 ay beklemek gerekir. Bu durum bize yeteri ve ideal şartlarda implant yerleştirilmesini sağlar. 

Sinus ameliyatı dikkatli yapılması gerekir. Bunun için ameliyathane koşulları şarttır.Enfeksiyon riskini azalmak tedavinin başarısı için şarttır.

Kaç türlü sinus ameliyatı yapılabilir ?

Sinus ameliyatlar iki türlü yapılabilir.

Kapalı sinus ameliyatı,

Açık sinus ameliyatı,

Sinusle kemiğin kalın bir sinus zarı ayırır. Zarın üstündeki kemiğin miktarı ameliyatın çeşidini belirler, eğer  bu kemik tomografide 3 mm ve üstünde  ise kapalı sinüs lift ameliyatı yapılır aynı zamanda da implant konabilir.

Eğer sinüsün üstindeki kemik 1-2 mm ise açık sinus lift tercih edilir. Bu durmda 6 ay beklenip daha sonra implant yapımı uygundur.

Sinus Ameliyatından sonra nasıl korunmalıyım ?

Mutlaka doktorunuzun önerilerini dinleyin.

Ameliyattan sonra sigara içmeyin

Çok sıcak aşırı soğuk yemeyin

Burnunuzdan az miktarda kanama gelebilir.Bu surum normal olabilir durumunuz için doktorunuza danışın 

Yüzünüzde morluk olması normaldir

Yünüzüde şişlik olabilir ,bu da normal olabilir.

Burnuzu silerken çok fazla zorlamayın

Dikişleiriniz kontrol edin yırtılmamasına özen gösterin

Enfeksiyon riskinden korunmak için mutlaka ağız hijyenizi koruyun

Sinus lifting ameliyatların komplikasyonları nelerdir ?

Sinus zarı delinebilir.

Sinus açılabilir,

Sinus içine bir şey kalabilir.

Enfekte olabilirkalitesiz greftlerle yeteri kemik yeteri kadar sertleşmez.

Tüm bunlar dikkatl, yaplmassa ciddi komplikasyonlara yol açar. Tüm bu sorunların çözümü vardır.Ama amaç bu komplikasyonları bilerek bunlara yol açmayacak şekilde çalışmak olmalıdır.

Sinus Ameliyatından sonra implant yapımı için ne kadar süre beklenmelidir ?

Sinus ameliyatı, ciddi ameliyatlarıdır. Bu ameliyattan sonra implant yapmak için 6 ay beklemek gerekir. Bazı durumlarda sinusun üstünde 2-3 mm lik kemik olabilir bu durmda implantla sinuslifting işlemi aynı anda yapılabiir.

Sinus lifting

Tarih 2021-11-03 17:03:37

Önceki Yazısı İmplant Fiyatları Sonraki Yazısı Eyvah diş çektirdim
sinüs yükseltmeaçık sinüs littingdental implantimplantSinus liftinglifting
Son Eklenenler
Dental İmplant Teknolojisindeki Son Yenilikler
Dental Volimetrik Tomografi
Şeker hastalarına implant yapılır mı ?
Şeker , diabet hastalarında HbA1c Değerleri ve Anlamları:
Diş implanttı hakkında merak edilen sorular ?
2024 YILINDA İMPLANT FİYATI NE OLACAK ?
Types of Implant Prostheses