inley onley overley

inley onley overley

 DT. M.IHSAN GURSOY

DT. M.IHSAN GURSOY 3 yıl önce yazdı

inley onley overley

İnley onley overlay nedir ?
 

Çürümüş,  aşırı harap olmuş, fazla madde kayıbı olmuş dişleri ağızda tutmak mümkün müdür?

Doğal dişler zaman içerisinde çürüyebilir. Çürüyen bu dişler madde kaybına yol açarlar. Çürüyen bu dişler ağızda kalması ve uzun yıllar görevini yapmaları için dişlere dolgu  yada farklı tedavilerin yapılması gerekir.

Zaman içerisinde fazla çürümüş dişler ,madde kayıbı çok fazla olduğundan dişde kaybolan bu madde kayıplarını yerine getirmek için dişlerin kronlanması -kaplanması- gerekebilir.

Diş hekimi çok fazla harap olmuş dişlerde  kaplama -kron- önerebilir. Çoğu zaman da bu durum gerçekleşir.

Çok fazla çürümüş ve çok fazla madde kayıbı olan dişlerde ,

Bir diğer alternatif de inler , oley yada overlay dir. Bu tedavi seçenekleri kron tedavisin, çok iyi bir alternefidir.

Dişleri kaplamak, (kronlamak) için dişler etrafından 360 derece 1-1.5 mm kesilerek  dişlere çeşitli metallerden zirkon metal yada farklı bir malzemeden kaplanır ken sağlam mine kısmıda kesilir diş gereğinden fazla güçsüzleşir.Bu durum dişin doğal ömürünü kısaltır.Ortalama 7-10 yıl kapar sonra tekrar dişlerde çıkan sorunun tedavi edilmesi gerekebilir. Dişin diş kron yapılırken dişin ağızda kalması gereken süre azalır.

Kronların diş eti ile teması iyi temizlenmediği  zaman ve diş ve kron birleşim yerleri zaman içerisinde  çekilme yapabilir. Buradan mikroorganizma sızıntısına yol açar buradaki dişler kron altından çürür.Br süre sonra dişler de koku ve ağrı oluşur. Bu da diş kayıplarına neden olur.

Bür süre sonra bu tip sorunla karşılaşan dişler yapılan dişler ya kırılır yada desimante olur ağızdan düşerler.

Diş kronlarının alternatifi olarak yapılacak olan , inley,  onley ya da overlay madde kaybı olan dişlerde kron, kaplama dişlere göre daha uzun ömürlü olarak ağızda kalabilir. Bu tür dolgularda dişerin sağlam dokusundan destek alındığından daha uzun süre ağızda kalır. Diş eti ile uyumları mükemmel olduğundan diş eti sorunları ile daha az karşılaşılır. Yapım süreleri diş kronlarından daha hızlı hasta dostu, uygulama pratiği için çok daha iyi bir tedavi şeklidir.

inley onley overley

inley ler dişin tam yüzünü kaplamaz.

Onley dişin üst yüzeyini yarım kaplar.

Overlay dişin üst yüzünü tam kapsar .

Kron-kaplamalar dişin etrafını 360 derece kapsarlar.

İnley onley overlay , kronlar nasıl yapılır.?

Bu tür dolguların iki yapım yolu vardır.

1.si geleneksel yöntemler ile inler onley kron yapımı

2.si dijital yöntemler ile inley - onley kron yapımı

Geleneksel yöntemlerde inley - onley kron yapımı klasik ve sürekli yapılabilinen yöntemi ;Temel kaide ya da çürük hazırlama yöntemleri  ve kuralları çerçevesine dikkat edilerek , hastanın dişleri inley - onley kron için hazırlanır. Burada hastadan hassas bir ölçü almak gerekir, Bunu alçıya transfer  edip teknisyene gönderilip Inley onley kron yapılır. Teknisyenden gelen inley - onley kron hastanın ağızına uygulanır.

Dijital yöntem , inley - onley kron yapımı dijital yöntemle çok daha kolaydır. Hasta dostudur. Bu yöntemle gene uyulması gereken kurallara göre inley - onley kronlar hazırlanır ve bu sefer ağız içi scaner ie taranarak ölçü alınır. Bilgisayar ortamında hazırlanarak cad cam ile kazınarak ağıza uygulanabilir hale getirilir.

Neden  İnley onley overlay ?

Dişlerde ,madde kayıbını  en aza indirerek tedavi yaklaşımı günümüz diş hekimliğinde esas kabul edilmektedir. Çok büyük çürüklerde kaybolan madde kaybını yerine getirmek için en ideal çözüm inley - onley tedavi sidir.

Dişhekimliğinde son zamanlarda yapıştırma teknikleri ve malzemeleri çok gelişim gösterdiğinden büyük çürüklerde oluşan madde kayıplarını gidermek ve dişlerin doğal hallerine kavuşmak için en ideal tedavi inley-onley dir.

Diş hekimliğinde dijital ölçüler ağız içi scaner ile alınır. Ağız içi scanerlerin bir çok model ve markası vardır.bunlar ağız içindeki tedavi görüntüleri en hassas şekilde bilgisayar ortamın aktarırlar, firmaların sağladığı yazılım desteği ile

dişler modellenir, kısa sürede kazıma makinasında üretilerek ağızda uygulama ya hazır hale getirir.

Kanal tedavisi görmüş dişlerde Inley onley overley ler kök kırıklarının önlenmesi açısından iyi bir endikasyondur.

Overlay ler özellikle dişlerin oklüzal yüzeylerde aşılmış dış dikey boyutun kaybolduğunda dikey boyutun yerine getirilmesinde en iyi ve ideal çözümlerindendir.

inley onley overley

Dijital ölçünün klinik içinde hastadan kolayca alınması, inley - onley-overley tasarımının klinik içinde kısa süre içinde, hemen yapılması ve aynı anda  üretime geçilmesi aynı gün içinde hastaya takılması, dijital dişhekimliğinin en önemli avantajlarındandır.

 

Tarih 2021-10-12 02:46:01

Önceki Yazısı Gülüş Tasarımı Nedir? Sonraki Yazısı Dental implant markaları
inleyonleyoverlay
Son Eklenenler
Dental İmplant Teknolojisindeki Son Yenilikler
Dental Volimetrik Tomografi
Şeker hastalarına implant yapılır mı ?
Şeker , diabet hastalarında HbA1c Değerleri ve Anlamları:
Diş implanttı hakkında merak edilen sorular ?
2024 YILINDA İMPLANT FİYATI NE OLACAK ?
Types of Implant Prostheses