Eyvah diş çektirdim

Diş çektirdim ne yapmalıyım

 DT. M.IHSAN GURSOY

DT. M.IHSAN GURSOY 3 yıl önce yazdı

Eyvah diş çektirdim

Dişimi çektirdim ne yapmalıyım?

Diş çekim süreci insan yaşamında önemlidir. Genelde hastalar tarafından ürkütücü bir tedavi olarak karşılanır. Dişler tedavi edilemediği zaman çekilmek zorunda kalınabilir.

Diş çektirmek için dişe gelen sinirler lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu uyuşukluk diş hekiminizin dişi çekebilmesi içib yaptığı anesteziden kaynaklanır. Diş çektirdikten bir süre sonra uyuşukluk devam edecektir. Lokal anestezi süresi yaklaşık 2-3 saat kadardır. Bu iki saat süresince dişinizin olduğu taraftaki sinirler uyuşuk olduğu için o tarafı kullanmamanız gerekir. Eğer ağzınız uyuşukken bir şeyler yerseniz çevre ve bulunan yanak, dil, dudak gibi çevre dokuları ısırabilirsiniz, Bu durumda ağzınızda yaralar oluşabilir. Öncelikle diş çektirdikten sonra uyuşukluk geçene kadar bir şeyler yemeye ve çiğnemeye çalışmamalısınız. Diş çektirdikten sonra kanamanın devam etmesi önemlidir. Bunu kontrol etmeli gerekirse ağızınızda bulunan tamponu yenilemelisiniz. Diş çekiminden sonra tamponu sıkıca bastırmanız kanamayı daha rahat kontrol altına alacaktır.

Diş çektikten sonra ilk neler yapmanız gerekir?

  • Diş çektirdikten sonra hekiminizin çekim boşluğuna koyduğu tamponu 10-15 dakika kadar sıkıca bastırın.
  • Eğer diş hekimi size ilaç vermişse bunları mutlaka zamanında ve tarif edilen bir şekilde kullanın.
  • Çok soğuk ve çok sıcak yemeklerden kaçının.
  • Zor bir çekim olmuşsa ağrı kesici ve antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Bu durumda mutlaka hekiminizin tavsiyesine uyun.
  • Çekimden sonra sigara içmeyin.
  • Çekimden sonra sıcak içeceklerden kaçının.
  • Sürekli tükürmeye çalışmayın.
  • Diş hekiminizden yedek tamponları alın ve ihtiyacınız olduğu zaman bu steril yedek tamponları kullanın.
  • Çekim yerlerini mutlaka temiz tutun.

Diş çektirdikten bir gün sonra ağrılarım var ne yapmalıyım?

Bir tane de beş tane de diş çektirmiş olabilirsiniz. Diş çektirmeyi çok az ağrıyla atlatmak istiyorsanız, mutlaka çekim yaralarını temiz tutmalısınız. Diş çektikten sonra eğer ağrı varsa ve ağrı kesici ile bu ağrı geçmiyorsa diş çekimini yapan hekime gitmeniz tavsiye edilir. Bu tür ağrıların başka nedenleri olabilir. Diş çekim boşluğunda iltihap gelişmiş olabilir. Bu durum ağrılı bir süreçtir ve bu diş çekim boşluğu temizlenip oradaki iltihabın alınması gerekebilir. Bunun için çekimi yapan diş hekimine başvurmalısınız.

Çektirdiğiniz diş eğer zor bir diş ise diş kırığı ya da küçük kemik parçaları bu tür ağrılara neden olabilir. Bunun için mutlaka diş hekimine gidip kontrol ettirmelisiniz. Diş çektirdikten sonra çekim yerinin temiz kalması gerekir. Bunun için de yumuşak diş fırçası ile dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin.

Yemek yerken büyük taneli (bezelye, nohut gibi) yiyeceklerden sakının. Çekim yerlerini mutlaka koruyun. Çekim yerleri çok büyükse ya da birden çok diş çekilmiş ise diş hekimi buraya dikiş atmış olabilir  ve bu dikişler eğer kendiliğinden eriyen dikiş değilse 1 hafta sonra alınması gerekebilir.

Dişim çok kanarsa ne yapmalıyım?

Diş kökleri bazen ağız içi damarlarla ilişkili olabilir. Çekildiği zaman daha fazla bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu durum çekim esnasında diş hekimi tarafından fark edilir ve gerekli önlemler alınır. Buna rağmen eve gittikten sonra da kanama olabilir. Eğer eve gittikten sonra kanamanız devam ederse yani diş tamponu kanla dolmaya devam ediyorsa, diş hekiminize gidip mutlaka kontrol ettirmelisiniz.

Bu kanamanın sebebi kullandığınız aspirin de olabilir ya da kullandığınız kan sulandırıcı da olabilir. Çekimden 3 gün önce aldığınız bu tür ilaçları kesmeniz gerekebilir. Dişiniz çok zor çıkmış ise kemikten de kan sızıntısı olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka diş hekimine gidip önlemler almanız gerekir.

Dişime tütün koysam kanamam durur mu?

Steril olmayan herhangi bir şeyi dışardan koymanız çekim yerlerini daha kötü yapar ve iltihaplandırır. Bu durumlar iyileşmeleri geciktirir ve ciddi sorunlara yol açar.Kesinlikle yara üzerine herhangi bir şey koymayınız ve yarayı temiz tutmaya özen gösteriniz.

 

Tarih 2021-11-11 19:11:54

Önceki Yazısı Sinus lifting Sonraki Yazısı Diş neden önemlidir ?
dişdiş çekimizor diş çekimidiş kanaması
Son Eklenenler
Dental İmplant Teknolojisindeki Son Yenilikler
Dental Volimetrik Tomografi
Şeker hastalarına implant yapılır mı ?
Şeker , diabet hastalarında HbA1c Değerleri ve Anlamları:
Diş implanttı hakkında merak edilen sorular ?
2024 YILINDA İMPLANT FİYATI NE OLACAK ?
Types of Implant Prostheses