Diş hekimi korkusu nedir ?

Diş hekimi korkusu neden fazladır?

 DT. M.IHSAN GURSOY

DT. M.IHSAN GURSOY 3 yıl önce yazdı

Diş hekimi korkusu nedir ?

Diş hekimi korkusu neden bu kadar çok görülür ?

Korku, irademiz dışında ve herhangi bir tehlike anın da sırasında uyarıcı bir mekanizma olarak karşımıza çıkar. Bazı korkular, öğretilmiş, bazı korkular genetik yansımadır. Diş hekimi korkusu da öğretilmiş korkulardan biridir. Biz diş hekiminden korkmayı aslında öğreniriz. Hiç kimse diş ve tedavilerden korkarak doğmaz .Bu nu biz çevremizden yaşadığımız deneyimlerden iç güdüsel olarak öğreniriz ve beyinimizi de bu yönde hareket etmeye başlar. Geçirdiğimiz kötü bir diş hekimi deneyimi yaşadığımız kötü bir acı duygu, yada  yanımızda sürekli anlatılmış kötü deneyimler bu tür korkuları beyinimize yerleşmesini ve bu korkulardan korunmamız gerektiğini öğretir. Bu öğrenmişlik durumu bizim yaşam boyunca silip atmakta zorlanacağımız bir hal alır.Diş hekimliği korkusun  yenmek  elbette mümkündür. Bu süreç uzun ve zor bir süreçtir. Ama diş tedavileri bu kadar uzun bir süreci bekleyemez maalesef ,diş hekimleri ile koordine olamayan diş tedavisinden korkan kişilerin tedavisi diş hekimi ameliyathanelerinde yapılması daha uygundur.

Dişhekimin bu korkuyu yenmesindeki rolü nedir?

Kişinin daha önce yaşadığı kötü deneyimler bu tür korkuları tetiklerlerse bir sonraki diş hekimi ziyaretlerinde yerleşmiş olan  bu korkular ortaya çıkar. Deneyimli bir diş hekimi hastaya olan doğru yaklaşımları ile hastanın kaygılarını anlar ve bu korkuyu yenebilmesi için hasta ile koordineli olarak çalışır.

Çocuklarda ise diş tedavi odaları onların beğenebilecekleri ve ilgisi çekebilecek şekilde hazırlarlar çocuk doktorları  (pedodontist) çocukların neden kaygılanabileceklerini çok iyi anladıkları için onun o tür kaygıları giderici oyunlar ve bilgilendirme ile tedavilere başlarlar.

Bir sonraki seanslarda korkularını azalmış olarak kişi ve çocuklar daha rahat bir şekilde tedavileri kabul ederler.

Bazı durumlarda kişiler bu eşiği atlayamaz panik atak geçirirler ve durum zaman zaman kontrolünden çıkar ve tedavi sırasında  diş hekiminin eline sarılmaya çalışırlar. Hatta muayene odasına bile giremeyecek kadar kaygı ve korkunun boyutu artar. Bu tip hastaların tedavisi için genel anestezi ie diş hekimi ameliyathanesinde tedavileri yapmak çözüm olur.

Diş korkusu konusunda tecrübeli diş hekimi hastaların bu tür korkusunu çok iyi anlar yönetir ve anlar için en doğru yolu gösterir.

Diş hekimi korkularını yenmek için neler yapılabilir ?

Diş korkusu dereceleri vardır. Basit diş korkuları ,Orta dereceli diş korkular, İleri derece korkular ve çok ileri derece korkular.Öncelikle sizin dereceniz  bilmek için bir kaç basit soruya yanıt vermeniz gerekir.

    • Diş hekimi ile konuşmaktan korkarmışsınız ?
    • Diş hekiminin kullandığı aletleri sesinden korkarmışsınız
    • Daha önce diş hekimine gittiniz mi
    • Daha önce diş tedavisi oldunuz mu ?
    • Diş tedavisi yaptırdıysanız canınız çok yandımı ?
    • Gece vakti diş hekimi aradınız mı ?
    • Kan görünce korkarmısınız ?
    • Herhangi bir ağır hastalık geçirdiniz mi?
    • Diş koltuğuna oturmaktan korkarmışsınız ?
    • İçinde diş geçen sözcük sizi korkutur mu?
    • Arkadaşlarınız la diş tedavilerini hiç konuştunuz mu ?
    • Çocukken diş kekimine gittiniz mi?
    • Diş tedavileri hakkında kötü deneyimleri hiç duydunuz mu ?
    • Diş korkunuzla hiç alay ettiler mi ?
    • Ağrı eşiğiniz çok düşük mü ?
    • Acıdan ve ağrıdan çok korkarmışsınız ?
    • Kapalı yer fobiniz var mı?
    • Sıkılgan ve utangaç bir yapınız var mı ?

Bu tür soruların yanıtları verildiğinde  evet ve hayırlar sizin korku derecesini belirler. Bu dereceye göre diş hekimi korkunuzu yenmek için tedaviler uygulanır uygun destek ve yardımlarla bu korkunuzu yenebilirsiniz. Unutmayın tecrübeli bir diş hekimi sizi anlar sizin korkunuzu yenmenize yardımcı olur .

Basit derece diş korkusu: hasta diş hekimi ile konuşabilir, hastanın tedavi sürecini hekim uzun uzun anlatır ve her yaptığı adımı hastası ile paylaşır, eğer bir olumsuz bir  süreç olacaksa onu da hastası ile paylaşır. Tedavi süresi ve durumuna birlikte karar verirler.

 

Orta derecede diş korkusu tedavileri: Hasta koltuğa çekinerek oturur. Sürekli kaygı içinde tedavinin içeriğini sorgular acaba acır mı acırım diye sürekli kaygı içindedir. Ama ağızını açar neler yapılabileceğini göstermez .Bu tür hastalarda hekim tedavi süreçlerini uzun uzun anlatır hastanın güvenini kazanmaya çalışır ,bu güven temelinde olacakları anlatır eğer gerekli olursa sedafif ,rahatlatıcı ilaçlar ile hastayı tedavi edebilir.

İleri derece diş korkusu olanlar : bu hastalar genelde ağızlarını açmayı kabul etmezler tedaviyi ayakta dinlemek isterler.Hiç bir şekilde ağız içini göstermezlerler .Tedaviyi yaptırmak isterler fakat bunu nasıl yaptıracaklarını bilmezler. Zaman zaman diş koltuğuna otursalarda ağızlarını açtırma bile çok zordur. Hekimin elindeki yer şeyden rahatsız olur ve aşırı açı duyacağını düşünürler. Bu tür diş hasta genelde çocuk yada engelli hastalar olabilir yetişkin hastalarda da bu durum görülebilir.

Hasta eğer çocuk diş hastası ise, ilk seans tedavinin de mutlaka çocuk unitler gösterilir oynatılır güven ortamı sağlanır. Gerekirse bu durum bir iki seans daha sağlanır. Diş hekimi ve çocuk arasında bağ kuvvetlendiğinde normal tedavi aşamalarına geçilir. Eğer bu durum bir kaç seansta geçerli olmaz ise  çocuk hasta, diş hekimi ameliyathanesi için yönlendirilir, tedavisi genel anestezi altında yapılır.

Hasta yetişkin hasta hekim ile ilişki kuramayan özel gereksinimli bir birey ise diş tedavisi  genel anestezi altında yapılması için  diş hekimi ameliyathanesi olan ağız ve diş sağlığı merkezlerine  yönlendirilir.

Çok ileri derecedeki hasta gurupları kesinlikle muayenehane den içeri girmeyi bile kabul etmezler,

Tedavileri hakkında konuşmak istemezler hiç bir şekilde tedaviyi kabul etmezler, diş hekiminin yanına yaklaşamazlar.Bu durum da da hastalar genel anestezi altında tedavi görmek için diş hekimi ameliyathanesi olan ağız diş sağlığı merkezlerine yönlendirilerek tedavisi sağlanır.

Diş hekimliği ameliyathanesi nedir ? Hastane ameliyathanesinden farkları nedir ?

Diş tedavileri genel anestezi altında yapılacak ise iki sağlık kurululuşunda yapılabilir.

Tam teşekküllü genel hastaneler devlet yada özel

Özel ağız ve diş sağlığı merkezleri

Tam teşekküllü genel hastaneler ameliyathanesinde her türlü beden ameliyatları yapılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tasarım genel ameliyatların yapımını uygundur.Diş tedavisinde kullanılması gereken aletler modüler olarak bulunması ışıklandırması ve hastanın ameliyat pozisyonu ağız içinde çalışacak hekimi zorlar.

Özel ağız ve diş sağlığı merkezleri, ameliyathanesi diş hekimi tedavilerine özel tasarımı yapılmış genel ameliyathanenin tüm koşullarını sağlar , dişle ilgili tedaviler  ergonomisi daha rahat olduğundan tedavi başarası daha yüksektir.

Diş hekimi ameliyathaneleri diş tedavileri için özel dizayn edilmiş diş tedavileri için özel üniteler ve ekipmanlar bulunur. Bu da diş tedavisinin  daha iyi yapılmasını sağlar.

Korku ve endişeyle  başladığınız tedavilerden güvenle ve tedaviniz yapılarak çıkarsınız .

Hastane ortamlarda ki ameliyathaneler ile Özel ağız ve diş sağlığı merkezlerindeki. Diş ameliyathaneleri arasında teknik e hasta güvenliği  ile ilgili hiç bir fark yoktur.Her iki ameliyathane de kullanılsada diş hekimliği için dizayn edilmiş diş ameliyathaneleri kullanımı diş tedavileri için uygundur.

Diş hekimi korkusu nedir ?

Tarih 2021-09-23 16:06:18

Önceki Yazısı 2021 implant Fiyatları Sonraki Yazısı Diş Teli
diş hekimidiş korkusudiş amaliyathanesidiş korkusu tedavileri
Son Eklenenler
Dental İmplant Teknolojisindeki Son Yenilikler
Dental Volimetrik Tomografi
Şeker hastalarına implant yapılır mı ?
Şeker , diabet hastalarında HbA1c Değerleri ve Anlamları:
Diş implanttı hakkında merak edilen sorular ?
2024 YILINDA İMPLANT FİYATI NE OLACAK ?
Types of Implant Prostheses